rec-predsednika.jpg

Као део локалне самоуправе, Група грађана "Свилајнац чува будућност" већ годинама, заједно са својим коалиционим партнерима и грађанима Свилајнца, остварује видне резултате на свим пољима и доприноси да Свилајнац буде општина која служи као узор другима.

 Свилајнчани су вредним радом и спремним пројектима у протеклој деценији обезбедили поверење државних институција, Европске уније, и невладиних организација. Општина Свилајнац је издвојила значајна средства из локалног буџета како би реализовала низ инфраструктурних, привредних и социјалних пројеката који доприносе уређенијем и квалитенијем животу грађана.

 

У претходном периоду смо заједно са својим суграђанима реализовали пројекте на тему побољшања животног окружења, изградили смо путеве, инфрастуктуру, обновили здравствене, образовне и културне објекте, уредили паркове, обновили град од катастрофалних поплава, привукли велики број инвестиција, отворили нова радна места. 

 

Покретач свега у Свилајнцу су људи. Добри домаћини, креативни омладинци, успешни људи, који брину о свом граду и чији је циљ континуирани прогрес у свим сферама. Наша визија је да Свилајнац буде град окренут појединцу и породици, град за нове генерације које ће овде остајати и овде градити своју будућност.

 

 

ИНФРАСТРУКТУРА

 

infrastruktura

 

Континуирано се ради на изградњи нове и реконструкцији постојеће инфраструктуре у општини Свилајнац. У граду и селима реконструисани су дотрајали и саграђени нови мостови. Саобраћајнице се редовно асфалтирају, уређени су градски паркинзи, кружни токови, пешачко-бициклистичке стазе, зелене површине и улична расвета.

 

У свим селима општине Свилајнац редовно се насипају некатегорисани путеви; поставља се савремена водоводна мрежа, ради се на канализационој мрежи, изграђено је више ловачких домова; изводе се радови на верским објектима. У најкраћем року се решавају бројни проблеми на које указују мештани села у директној комуникацији са представницима локалне самоуправе.

 

 

СВИЛАЈНАЦ - СКОЦКАН КАО ШВАЈЦАРСКА

 

svilajnac-sad

 

Свилајнац је данас модеран град, који је сачувао и аутентичну стару архитектуру, али је богат и модерним објектима. У протеклој деценији потпуно су преуређени и опремљени: објекат и техника Центра за културу, зграда Ресавске библиотеке, изграђен је савремен објекат Зелене пијаце, Дом ученика Пољопривредно-ветеринарске школе, обновљени су објекти Средње школе „Свилајнац“, Предшколске установе, сви школски објекти у сеоским срединама, највећа градска Основна школа са јединственим спортским комплексом, Спортска хала и градски базени.

 

На бројним градилиштима у целој општини одвијају се инфраструктурни радови. У граду и селима реконструисани су дотрајали и саграђени нови мостови. АсФалтирају се саобраћајнице, градска паркиралишта, кружни токови, пешачко-бициклистичке стазе, зелене површине и улична расвета.

У сеоским срединама редовно се одржавају некатегорисани путеви, поставља се савремена водоводна и канализациона мрежа, изграђено је више ловачких домова, изводе се радови на верским објектима.

 

Иако је систем одбране од поплава знатно унапређен од 2014. године, када је у поплави страдало више хиљада домаћинстава, јавних и привредних објеката, климатске промене са огромном количином падавина угрожавају и бројна сеоска насеља свилајначке општине. Како би се подигао ниво безбедности и заштите, поред капиталне регулације Ресаве, у току су и радови на санацији потока, ојачавању насипа и уређењу водотокова другог реда.

 

 

УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ

 

obrazovanje

 

Општина Свилајнац препознаје значај улагања у образовање. У претходних десет година реконструисане су све сеоске основне школе и највећа основна школа “Јован Јовановић Змај“, коју похађа преко 900 основаца.

 

Осим тога, реконструисане су и обе зграде Средње школе „Свилајнац“, као и машинска радионица. Ова школа, са традицијом дугом прeко 140 година, сада је модерна школе опремљена најсавременијом опремом. У току је изградња нове фискултурне сале, чиме ће ученици ове школе по први пут добити адекватан простор за обављање наставе физичког васпитања. Пољопривредно-ветеринарска школа има нови Дом ученика, са великим амфитеатром и 180 нових места за најсавременији смештај и боравак ђака из целе Србије.

 

Након катасрофалних поплава 2014. године уништена је једина предшколска установа у граду. У сарадњи Општине, многобројних донатора и различитих фондација, за само девет месеци отворена је потпуно реновирана Предшколска установа „Дечја радост“.

 

У свилајначким селима отворено је 12 нових вртића, а 150 малишана добило је простор за одрастање и развој. У постојећим школским зградама адаптиране су просторије за ове потребе. У највећем свилајначком селу, Кушиљеву, у току је изградња новог вртића, који ће похађати 80 детета.

 

Поред инфраструктурних радова, бројна су улагања у нови кадар. Свилајначка Општина афирмише развој науке и образовања и редовно награђује успешне ученике, студенте и просветне раднике. Од 2009. године најбољи средњошколци награђени су путовањем у земље Европске уније, а најуспешније студенте Општина Свилајнац награђује вредном новчаном наградом.

 

Како би подстакла младе да се након студија врате у Свилајнац, локална самоуправа из буџета издваја средства за суфинансирање програма обављања стручне праксе у јавним установама и предузећима на територији општине Свилајнац.

 


ОБРАЗОВАЊЕ КАО ИНВЕСТИЦИЈА

 

Стручна пракса се деценијама одвија на економији Пољопривредно-ветеринарске школе, а концепт дуалног образовања примењује и Средња школа „Свилајнац“. Општинска администрација редовно посредује и подстиче сарадњу свилајначких школа са успешним домаћим и страним компанијама у којима средњошколци обављају професионалну праксу.

 

 

СЛОБОДНА ЗОНА

 

privreda

 

Слободна зона Свилајнац је основана 2011.године. Тренутно заузима површину од око 60х и представља јединствен индустријски парк који је намењен производним активностима; потпуно је инфраструктурно опремљен и представља најатрактивнији простор у централном делу Србије који је намењен свим областима пословања и пружа могућност запошљавања лица различитих професија.

 

СВЕТСКИ БРЕНДОВИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

 

Изградњом савремене инфраструктуре, отварањем слободне царинске зоне и обезбеђивањем административних олакшица Свилајнац је предходних година привукао бројне инвеститоре и стекао статус привредног лидера у Поморавском региону.

 

Захваљујући страним инвеститорима који већ годинама послују у свилајначкој индустријској зони: Vossloh-Schwabe са преко пет стотина запослених и компанији Koeleman foods, као и успешним домаћим произвођачима: ГС Еврометал, АД Воћар, Неша комерц, А&D WOOD, Југометал, Сербиал, Машинац, Унион дрво и Алфа техникс, свилајначка привреда константно бележи раст и суфицит у спољно-трговинској размени.

 

Нови страни инвеститори су светски позната компанија у области расвете-швајцарски Регент, словеначка компанија Хочевар, са искуством у области прехрамбене индустрије, услуга и трговине, немачка компанија “ХДТ”, која се бави електроником, и италијански Аристон, који у индустријској зони Велико поље производи елементе за уређаје беле технике.

 

САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА

 

Круна вишегодишњег рада на довођењу инвеститора је Регионални сајам запошљавања, који се организује два пута годишње у Свилајнцу. Многобројна домаћа, страна, приватна и јавна предузећа која послују на територији општине Свилајнац имају прилику да на Сајму понудe запослење како становницима Свилајнца, тако и становницима околних општина и градова.

 

 

УГЛЕДНИ РЕСАВСКИ ДОМАЋИНИ

 

poljoprivreda

 

Схватајући значај унапређења процеса пољопривредне производње, локална самоуправа редовно организује бесплатна стручна предавања, студијска путовања у земљи и иностранству. Поред бесплатног осемењавања уматичених грла, једна од најзначајнијих помоћи које Општина даје пољопривредницима је финансирање камате на краткорочне и дугорочне кредите за активна привредна газдинства. Финансијска подршка даје се и за набавку машина и опреме. Пољопривредницима се бесплатно пружају услуге консалтинга и помоћ при аплицирању за државне субвенције.

 

Међународни ресавски сајам пољопривреде има традицију дугу више од 50 година. Од 2008. године термин одржавања убележен је у међународни календар иложби стоке који годишње објављује Међународно удружење сточара.

 

Свилајначка општина и свилајначки пољопривредници већ годинама освајају највиша одличја на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. На престижној манифестацији угледни свилајначки сточари освајају признања у области говедарства и коњарства, док је Општина Свилајнац више пута награђена Пехаром асолутног шампиона Сајма у говедарству. Општина је 2013. године, добила и Златну плакету Новосадског сајма за укупна допринос развоју говедарства.

 

 

СЕЛО КАО ГРАД

 

selo-kao-grad

 

Општина Свилајнац поред градског језгра броји двадесет и једно село: Кушиљево, Бобово, Црквенац, Грабовац, Дубље, Тропоње, Гложане, Војска, Суботица, Седларе, Луковица, Роанда, Дубница, Радошин, Роћевац, Купиновац, Проштинац, Ђуринац, Врлане, Мачевац и Бресје.

 

Свилајначка села су пример савремене сеоске средине. Претходних година изведен је велики број инфраструктурних радова, урађена је канализациона мрежа, реконструисани су и грађени мостови, обнављане су школе и сеоске амбуланте, изграђено је више ловачких домова, сређени су верски објекти. У дванаест села свилајначке општине, где су постојали услови и потреба за тим, отворени су вртићи, који су потпуно бесплатни.

 

Поред инфраструкуре, радило се и на унапређењу квалитета живота, те се сада у обновљеним сеоским Домовима културе редовно приређују културни програми, са посебном пажњом на културно-уметничка друштва која у овом крају имају дугу традицију. Бројна спортска удружења и клубови организатори су различитих спортских манифестација. У свим сеоским школама организују се бесплатне спортске, креативне и уметничке радионице за децу.

 

 

БРИГА О ЉУДИМА

 

briga-o-ljudima

 

Пројекат „Свилајнчани на првом месту“ кроз различите прогаме пружа помоћ и подршку становницима општине Свилајнац. Бесплатни спортско-рекреативни, едукативни и културно- забавни програми намењени су свим категоријама становништва. У сваком тренутку више хиљада грађана користи програме који, осим тога што помажу кућни буџет, развијају и дух заједништва. 

 

Општина Свилајнац годинама уназад пружа подршку родитељству у виду финансијске подршке за свако рођено дете и финансирање вантелесне оплодње. У знак добродошлице, све новорођене бебе добију поклон пакет са основним прибором и козметиком.

 

Брига о наталитету и породицама са децом општине Свилајнац не престаје са рођењем детета, него се наставља и током одрастања, а све у циљу подршке породици и породичним вредностима. Зато је општина Свилајнац основала ЦЕНТАР ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ СВИЛАЈНАЦ као установу која има задатак да пружи различите видове подршке породицама, од саветодавне до конкретних програма.

 

Како би грађани општине Свилајнац имали најбољу здравствену услугу, Општина је реконструисала све здравствене установе, решила проблем непрофитабилних градских апотека али и улагала у нов кадар. Млади лекари са територије општине Свилајнац имају прилику да обављају праксу у савремено уређеном Дому здравља, док је за оне који се одлуче да иду на специјализацију обезбеђена финансијска подршка.

 

 

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА КУЛТУРЕ

 

kultura

 

У последњих десет година уређен је велики број објеката културе. У 2011. години потпуно је преуређен гградски Центар за културу, који има најважнију улогу у креирању културне понуде и очувању културног идентитета. Велика пажња се посвећује културним садржајима. Кроз Центар за културу Свилајнац пролазе најпознатија имена српске позоришне, музичке и ликовне сцене, као и најновија филмска остварења. Поред тога улаже се и у продукцију професионалних позоришних представа које имају запажена гостовања у Србији и региону, где освајају многобројне награде.

 

И у селима општине Свилајнац редовно се организују културне манифестације – у оквиру Културно-забавног лета одржавају смотре фолклора и наступају позната имена српске музичке сцене.

 

Ресавска библиотека са традицијом дугом 150 година, креативношћу, иновативношћу и праћењем трендова Библиотека је у фокусу интересовања и нових генерација. Последњих година градска библиотека је реконструисана и има савремено опремљено дечије одељење.

 

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

 

manifestacije

 

Свилајнац је богат најразличитијим манифестацијама, од којих неке имају вишедеценијску традицију, али има и оних новијег датума, које из године у годину постају све масовније. Манифестација са најдужом традицијом је „Синђелићеви дани“, који се одржавају у част Војводи Синђелићу. Беле покладе, које су последњих година прерасле у јединствени градски карневал под маскама, и Тодорова субота, са дефилеом коња и запрега, манифестације су које чувају традицију и обичаје овог краја. Због великог броја љубитеља животиња у Свилајнцу се одржава Коњички сабор, Берза ситних животиња и Национална изложба паса. Велики број посетилаца привлаче и велики летњи Вашар, низ сеоских и велика свилајначка Гулашијада.

 

У Свилајнцу се сваке године одржава и позната манифестација Ноћ музеја, позоришни фестивал „Свилена маска“, као и низ музичких концерата у оквиру Културно-забавног лета.

 

Једна од најпосећенијих манифестација је Мото скуп - сусрет моториста из Србије и из европских и земаља у окружењу.

 

Манифестације које се одржавају као вид промоција здравог живота и  очувања животне средине су Дан без аутомобила са великим дефилеом бициклиста, Баскет фестивал, Рукометни камп, Гимнастичка ревија и бројне активности у оквиру Спортског лета. 

 

Најмлађа манифестација је музички фестивал „Silk valley“, који окупља велики број младих људи и љубитеља квалитетне електронске музике.

 

СПОРТ

 

sport

 

Спортско-туристички центар Свилајнац се налази у центру града и обједињује више различитих целина у јединствен комплекс. Цео спортски комплекс је реконструисан и опремљен по најсавременијим стандардима. Спортска хала је капацитета 2.000 места и користи се за све дворанске спортове. У непосредној близини хале налази се комплекс базена који се састоји од једног олимпијског и два мања. Средњи базен је 2010. године добио рампу за особе са инвалидитетом. Свилајнац има и најмодернију атлетску стазу, дужине 400 метара са спортским теренима, прекривеним тартаном. У склопу Спортско-туристичког центра налазе се и тениски терени, који окупљају љубитеље овог спорта. Током године Центар организује бројне припреме спортиста, спортске манифестације и програме намењене рекреативцима.

 

Свилајнaц као град који негује спорт, такмичарски дух, дружење и пријатељство, организатор је полумаратона који сваке године посећује све већи број професионалних тркача али и рекреативаца.

 

 

ПРИРОДЊАЧКИ ЦЕНТАР

 

prirodnjacki-centar

 

Природњачки центар Србије се позиционирао као лидер научног туризма, не само у региону, него у целој Србији. Посећује га у просеку 100.000 људи годишње. Велики део остварених посета су организоване ђачке екскурзије, које долазе из свих градова Србије и региона, али је Центар подједнако атрактиван и за породичне и појединачне посете деце и одраслих.

 

Природњачки центар Србије континуирано ради на новим садржајима и обогаћивању постојећих. Сталну поставку Природњачког центра чине и изложбе: Животиње Африке, Геолошки времеплов, Биодиверзитет Србије, Палеонтологија, Небеско камење,б Свет минерала и стена, Свет диносауруса, Сведоци леденог доба. На свим изложбама су радили стручњаци најугледнијих научних институција у земљи.

 

Прошле године завршен је велики пројекат дигитализације Природњачког центра, који подразумева пројектовање и креирање базе података као основе за даљи развој, израду управљачке веб апликације и израду веб апликације за јавни приказ дигиталне колекције. Свим посетиоцима Природњачког центра на располагању су и бицикли – “Сви бајк”, који се бесплатно могу изнајмити за обилазак града.

 

Туристички значај Природњачког Центра Србије препознала је и Туристичка организација Србије што је резултирало доделом награде “Туристички цвет за 2016. годину”. Објекат садржи и најсавременији 3Д биоскоп са 60 места за емитовање различитих научних садржаја и документарних филмова.

 

Осим изложбеног простора, у објекту се налазе и специјализоване учионице и лабораторије намењене научно-истраживачком раду.

 

ЗАБАВНИ ПАРК

 

Забавни парк смештен је на отвореном у наставку зграде Природњачког центра. Највећи део парка заузима јединствена поставка диносауруса у њиховим живим облицима и аутентичном окружењу. Парк има преко 20 реплика различитих врста диносауруса. Обод парка садржи кафе-ресторан за предах и опуштање. Најмлађи посетиоци имаће у парку свој „кутак“ са играоницама, где могу да се играју истраживача и научника и да кроз игру уђу у сложени свет науке.

 

У парку је смештена и богато опремљена сувенирница која прати тематику парка.

Претрага